AV Kristin Winther Jørgensen, KPK

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reiselederne sammen med noen av barna

Denne påsken er det nok en gang duket for tur til Israel for Evy-Gunn Knotten. Selv om hun har vært i Israel over 60 ganger, blir hun aldri lei. Som reiseleder for Sabra Fokusreiser setter hun snart kursen til Israel igjen, denne gang med et reisefølge på rundt 40 personer.

– Dette er et familietur-konsept som vi har kjørt i mange år om sommeren og de siste årene også i påsken. Vi kaller det Knotten&Morken familietur, siden min mann og jeg kjører dette opplegget sammen med våre venner Oddfrid og Kjetil Morken fra Bryne. Vi er selv familiefolk og aktive i barne- og familiearbeid i våre menigheter, og gjennom mange turer til Israel, kom ønsket om å lage til et opplegg for familier; en tur for hele storfamilien, hvor program, opplegg, tempo, logistikk og aktiviteter er lagt opp slik at folk i alle aldrer kan være med og barna blir guidet på sitt eget språk. Dette er turer hvor vi har med alt fra besteforeldre som reiser sammen med barn, svigerbarn og barnebarn, til foreldre som reiser med barn og/eller ungdommer, enslige foreldre, ektepar og enslige unge og eldre.

Nye opplevelser. – Hvorfor reiser dere til Israel i påsken?

– Det er mange som drømmer om å oppleve Israel nettopp under påskehøytiden, og etter å ha kjørt sommerturen i mange år ble vi etter hvert utfordret til å sette opp familieturen også i påsken. Og hva er bedre enn å investere i en påskeferie for hele familien, hvor en sammen kan vandre i Jesu fotspor og oppleve påskeevangeliet levendegjort i landet der det faktisk skjedde? spør Knotten. Hun mener at hver tur til Israel er en ny opplevelse.

– Hver tur oppleves forskjellig rett og slett på grunn av at det er nye mennesker man har med seg for hver gang, og det er med på å forme de ulike turene. Rent programmessig forsøker vi også å legge inn noen nye opplevelser eller steder både for vår egen del og fordi vi som regel alltid har med noen i gruppen som har vært med oss tidligere. Det er fortsatt mye vi ikke har sett og opplevd i landet som er som en verden i miniatyr, sier Knotten. Hun har reist mye til andre steder i verden også.

Bad i oasen Ein Gedi
Bad i oasen Ein Gedi

Israel på topp
– Men ingen destinasjoner kan sammenlignes med Israel, rett og slett fordi det er det bibelske land hvor vi opplever våre egne røtter og besøker steder og vandrer i et landskap vi har hørt om siden vi var små. Det kjennes som hjemme, og mine jødiske og arabiske venner og kontakter bidrar også til at det har blitt mange turer gjennom årene, sier Knotten.

Hun kom til Israel første gang som 18-åring. Da opplevde hun et konkret kall til tjeneste.

– Et halvt års tid etterpå var jeg ansatt som barne- og ungdomsarbeider i Den Norske Israelsmisjon (DNI). Etter hvert ble jeg landssekretær i barne- og ungdomsarbeidet og reiste rundt i Norge i nesten 15 år. Gjennom jobben begynte jeg å lage egne ungdomsturer til Israel hver sommer, og etter hvert også i påsken, og var reiseleder første gang i 1989.

Den tomme graven

– Hvordan er det å være i Israel i påsken?

– Det er alltid spesielt, og kanskje ekstra spesielt de siste gangene da den jødiske påske har vært samtidig med vår påskefeiring. Da får man et ekstra godt innblikk i Jesu og jødenes egen påskefeiring, med blant annet smak av det usyrede brødet, de jødiske tradisjonene og den spesielle påskekvelden med sedermåltidet, som var det siste måltidet Jesus hadde med sine disipler før sin død. Dette gir oss et spesielt nært møte med Jesu påske og hvordan han selv fra han var liten feiret påsken. Og det gir ekstra dybde til det å selv få vandre på de stedene han var under sine dager i Jerusalem, og ikke minst det å få avslutte vandringen med gudstjeneste ved en tom grav, sier Knotten. Hun mener dette er sterke opplevelser.

– Og mer enn en gang har vi opplevd de som har blitt styrket i troen og tatt et valg for Jesus. Ellers er også påsken en usedvanlig vakker tid fordi Israel fortsatt står i blomst før sommeren kommer for fullt, og man kan se, som Bibelen sier, at ørkenen blomstrer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Opplev Galilea fra hesteryggen

Forventninger.

– Hvordan er det å ha med barn på slike turer?

– Denne turen er for barna og de unge også, og det er ikke slik at de bare er med mor og far eller bestemor og bestefar på tur. Hele poenget er at barna skal ha like stort utbytte som de voksne, og dermed legger vi opp program og aktiviteter deretter. Det er en fryd å få guide barna og la de virkelig få bli kjent med Bibelen og med Jesus gjennom å besøke hans land og folk. Det er ingenting som gir meg større glede, sier Knotten. Hun har store forventninger til årets påsketur.

– Jeg har de samme forventninger som alltid, at Herren skal gi oss en velsignet tur for små og store og at vi skal få være til velsignelse for de vi møter på vår reise, og at turen skal bli en investering for livet for de som er med.

KPK