– Alle kan gjøre litt, sier Brit Helen Finstad (bildet) om Framnes-elevenes gode tall.
Av David Pletten Aasgard – Sambåndet
Framnes Kristne Videregående skole (KVGS) i Norheimsund har en lang tradisjon i å samle inn høye summer i misjonsprosjektene. I år er ikke noe unntak med 1.020.000 kr. så langt. – Drømmen er 1,2 millioner. Realistisk sett vil vi klare over 1 million, sier Brit Helen Finstad, leder av misjonsprosjektkomiteen på Framnes KVGS, til Sambåndet.
Indisk blikk
Misjonsprosjektet går i år til Evangelistens arbeid med fattige i India. Det humanitære og kristne arbeidet mellom fattige folkeslag i Bengalbukta, i delstaten Andra Pradesh, går til å bygge og drive barnehjem, internat, skoler, sykehus og spedalskkolonier. Det inkluderer også å bore etter reint drikkevann, arbeid med helseprogram og utvikling av et senter med en TV-stasjon, programskapning og IT-løsninger. Elevene på Framnes ser nøden hos de fattige i India og er klar for innsats.
– Hvordan var det å reise til India for å se arbeidet på nært hold?
– Hvor skal jeg begynne? Vi var på besøk hos en spedalskkoloni. Det var helt utrolig å kunne se gleden i øynene deres da vi ga dem et pledd og en indisk frukt. At de blir så glad for noe så lite setter ting i perspektiv. Det var sterkt, sier Finstad.
Sterke møter
Finstad forteller om en virkelighet som ikke kan sammenlignes med Norge og Norheimsund.
– Gatene var fylt med søppel, det regnet og blåste rett inn i husene, men likevel var de så gjestmilde, sier Finstad. Elevene som reiste til India, besøkte mange menigheter og institusjoner. På et barnehjem fikk elevene leke med barna, som hadde laget en sang til gjestene, og danset med dem. På møtene måtte Framnes-elevene holde hilsener, og inderne ble også forsikret om at de var med i bønnene i Norge. Møtene var ifølge Finstad en utfordring, siden det ble holdt på engelsk.
– Engelsk har aldri vært mitt sterkeste fag, ler Finstad, før hun fortsetter: – Det var over 1000 mennesker på møtene, jeg sitter igjen med mange inntrykk etter fjorten dager i India. Jeg fikk ikke tatt det skikkelig inn over meg før to uker etter jeg kom hjem, sier en tydelig engasjert misjonsprosjektleder.
Eierskap
Målet for årets innsamling var å få inn 750.000 kr. Bare på misjonsløpet i høst, under den første foreldrehelgen, kom det inn 767.000 kr. Målet ble da økt med en kvart million. Nå er nettopp den andre foreldrehelgen gjennomført, og russen var i gang med kiosk, kollekt, cafe, basar, salgsbod og frivillige parkeringsbøter for å få inn mer penger til prosjektet. Finstad er fornøyd med helgen, som resulterte i hele 56.000 kr på en dag.
– Hvordan motiverer dere alle, siden det i hovedsak er russens prosjekt?
– Vi jobber hardt for å legge til rette for at alle skal føle eierskap til innsamlingen. Vi arrangerer russebryllup og misjonsløp, men har nå lagt misjonsløpet til en foreldrehelg, da deltar alle. Vi hører også på hva hver enkelt vil gjøre for å samle inn penger. Det førte til at vi arrangerte radiobilløp. Vi laget bane i gymsalen, og jeg stilte selv med min egen bil. Det var flest gutter som deltok på løpet. Vi arrangerer også skate-, longboard- og sykkelkonkurranse, hvor de som vil, får trikse i vei. Dette gjør at det blir noe alle liker, i stedet for et stort opplegg som skyver vekk enkeltpersoner, sier Brit Helen Finstad.
[box type=»info»]Innsamlet ved ImFs skoler i 2013:KVS Bygland: kr. 150.000,-
Danielsen VGS Bergen: kr. 290.000,-
KVS Lyngdal: kr. 686.400,-
Framnes KVGS: kr. 1.3 millioner.
Høgtun FHS: kr. 50.000,-
Molde FHS: kr. 129.307,-
Øytun FHS: kr. 162.000,-
Sørlandet FHS: kr. 198.788,-
Borgund FHS: kr. 200.000,-
Nordhordland FHS: kr. 230.600,-
Bildøy bibelskole: kr. 190.000,-
[/box]