Da bedehuset Karmel i Blomsterdalen startet arbeid for b-tweenerne, satte de ikke opp plakat på butikken.
De laget en eksklusiv klubb for guttene.
Gutte-klubben
Behovet hadde vokst seg fram over tid og ble stadig mer synlig. Et flott og solid barnearbeid var ikke lenger like attraktivt for alle og spriket ble stadig større mellom de eldste og yngste på søndagsskolen.
– Ja, vi så at vi hadde noen, særlig gutter, som hadde vokst seg for store for barnearbeidet, men som fortsatt hadde noen år igjen til de kunne bli en del av yngres-arbeidet for ungdomsskolen. Disse ønsket vi å gjøre noe for, sier Arne Grostøl, en av drivkreftene bak den nye gutte-klubben som snart skulle vokse fram.
Noen runder…
De ble enige om å starte i det små, prøve litt forsiktig, se hva behovet var og legge opplegget deretter. Raskt pekte det seg ut ni gutter som enten var en del av kjerne-familiene på bedehuset eller tett på fellesskapet.
– Vi måtte gå noen runder med oss selv da vi gjorde dette. Det var en helt ny tanke å lage en lukket gruppe på denne måten, forteller Arne.
For dette valget handlet ikke om å holde noen utenfor eller velge noen bort. Det var mer en erkjennelse av «at det er disse guttene som er her nå og det er disse vi skal bruke ressursene på».
Fulle av energi
En kveld i måneden møtes de og opplegget for kveldene er tredelt. Den første delen handler om fysisk aktivitet.
– Disse guttene er proppfulle av energi den skal de få lov til å bruke, forteller Arne.
Første prosjekt har derfor vært å bygge klubbhus. Ikke hvilket som helst klubbhus, men et toetasjers hus i toppen av et tre.
– Det har vært veldig spennende og læringskurven for snekkerferdigheter har vært bratt, forteller han.
I tillegg har de brukt en del krefter å rydde en gammel løe. Her er planen å flytte inn etterhvert.
– Men vi trenger nok noen flere økter før vi er helt i mål.
Påfyll
Når energien til slutt er hamret bort, er det påfyll av ny energi; også kalt god mat. Gjerne mat guttene selv har vært med å foreslå. Før det til slutt er andakt. De holdes ut i fra tema som lederne har satt opp, tema de tenker er viktige for 11-åringen å lære noe om.
– Da bruker vi egne folk fra bedehuset eller får hjelp utenfra, forteller Arne.
– Vi har også øvd på bibelvers og samlet puggepoeng. Vi satte oss et mål som gruppe og da dette var nådd, kunne vi kjøre en skikkelig sommeravslutning med pizza og svømmebasseng.
God respons
Responsen fra guttene har vært stor. Det er stas å være en del av klubben og de fleste har vært der nesten hver gang. De kaster seg uti fysiske oppgaver med stor entusiasme og sluker andakter med stor appetitt.
– Dersom vi er gode nok pedagoger kan vi lære disse guttene veldig mye, sier Arne Grostøl, som ikke har et mål om at det skal stoppe med disse ni.
– Nei, men det er der vi er nå. Det handler både om plass å være og å ha ressurser til å følge opp. Når løa vår er ferdig innredet, øker vi plassen og da kan det godt hende vi gjør det på en annen måte.
Lytt til de unge
Det viktigste rådet han har til andre foreldre er å lytte til de unge.
– Jeg tror vi har lykkes ganske godt med det. Vi har prøvd å få svar på hva slags opplegg de ønsker seg, sier. Arne.
I tillegg er det viktig at det er noen som kan dra lasset.
– Det er jo en travel hverdag og mange er allerede engasjert i mye. Derfor er det viktig å ikke ha for høye ambisjoner, men legge det på et nivå som man greier å gjennomføre.
Og hvis han skulle gjort noe annerledes?
– Det måtte vært at vi skulle begynt for lenge siden, sier Arne Grostøl med et smil.
FAKTA:
Tweensklubben, bedehuset Karmel i Blomsterdalen
Hvem:
En eksklusiv gutteklubb, 10-12 år. Noen åpne samlinger.
Hva:
Samles en fredag i måneden.
Hvor:
Blomsterdalen
Når:
Innmeldt i ImF- UNG september 2013
Vil du starte et nytt lag?
Da kan vi hjelpe deg både økonomisk og på andre måter…