Av Vilhelm Viksøy

– For oss har dette fungert veldig bra. Det er kortfatta og konkret og en kjemperessurs for oss, sier Hans Einar Markhus, ungdomsarbeider i Fusa kyrkelyd, et av stedene som bruker Preik.tv.

For mange lag og foreninger bruker i dag Preik.tv. Den vanligste bruken er som «vikar» til en taler eller som et alternativt avbrekk. Men noen steder bruker de de fast og målrettet.

Tilbudet «Basic», en del av Fusa Ungdomsklubb, er en slik plass. – Jeg tror vi har kommet i gang helt fra starten, sier Markhus.

Fast innslag 
For omtrent på samme tid som Preik.tv så dagens lys, startet han opp Basic; et dybdetilbud for ungdommer mellom 14 og 18. Hver fjortende dag samles de. Og fast innslag er en tale fra Preik.tv

– Vi bruker det på litt forskjellig måte, for eksempel som innledning til samtal eller som en avsluttende andakt på kvelden, forteller Markhus. – For oss er det også viktig å variere med det vi gjør. Vi bruker mye tid til å lese i Bibelen og samtale i gruppen. Da er det godt å kunne bryte av med en slik kort videoandakt.

Gjenkjennelse 
Formatet og lengden er optimalt. – Det er noe av det som er så greit. De fem minuttene er akkurat lenge nok i dette formatet. Hadde det vært lenger, ville det krevd mye mer for at de skulle greid å holde fokus på en skjerm, sier han.

Ungdommene har også gitt god respons 
De kjenner igjen kulissene med en gang Preik.tv-snutten bli synlig på skjermen. Da vet gjengen at det er Preik på gang. De kjenner også igjen talere, og flere av dem har til og med vært på ekte besøk i Fusa. Det forsterker gjenkjennelsen.

Målrettet siling 
Men det er ikke en tilfeldig tale som havner på veggen. Hans Einar Markhus setter først et tema for samlingene. Deretter begynner jakten med å finne en tale som sier noe om dette. – De er godt merket, så jeg trenger ikke se igjennom hele for å finne alt jeg leter etter, sier han med et smil.

– Hender det du tenker at: dette var dårlig når du kikker innom Preik.tv? – Nei, i grunnen ikke, men nå leter jo jeg etter det jeg vil ha. Jeg synes utvalget er godt, og det er flott at det nå kommer enda mer å velge blant.

–Vær bevisst

Er det noe du savner i Preik.tv? – Dette måtte kanskje være noe som fungerer godt også for de store massene. Det er viktig at talerne er bevisst på hvem de henvender seg til. Noe fungerer godt for små grupper, andre ting for de større samlinger, sier Markhus som kommer til å fortsette å lime taleren til veggen. – Så absolutt, sier han.

1 kommentar.